Argumente pro si contra robotilor colaborativi

Care este diferența dintre un robot industrial tradițional (în mod tipic un robot cu șase axe) și un robot colaborativ?  Care sunt tipurile de aplicații adecvate pentru fiecare dintre aceștia? În partea întâia din seria noastră de două părți vom explora contextul, argumentele pro și contra și aplicații roboților colaborativi de astăzi.

Roboți colaborativ față de roboții cu șase axe 

Context

Roboții industriali au existat de când  GM a implementat primul robot pentru un proces de  turnare sub presiune în 1961.  Eu sunt o mașină de manevrat generică ce poate fi concepută să se potrivească unei varietăți de scopuri, contrat automatizării cu scopuri multiple care îndeplinește bine doar o funcție. Cel mai obișnuit robot industrial de astăzi este un braț cu șase axe – sau șase încheieturi – cu un instrument fixat la capăt.

Diferența dintre roboții cu șase axe și cei colaborativi

În mod tipic vedem roboții industriali în propriile lor celule de lucru. Un braț de robot care balansează poate fi o piesă periculoasă de echipament, astfel încât accesul la robot este controlat prin îngrădire sau perdele de lumină. Produsul este de obicei adus în sau scos din zona de lucru folosind un alt tip de automatizare.

Pe de altă parte, roboții colaborativi – numiți uneori „coboți” – nu trebuie separați în celule de lucru. Ei monitorizează extragerea de putere din motoarele lor sau au senzori încastrați care pot spune dacă robotul a intrat în contact cu un alt obiect pe care nu-l aștepta (cum ar fi o persoană) și robotul se oprește. Această măsură suplimentară de siguranță permite roboților și oamenilor să lucreze unii lângă alții. Robotul poate face ca un singur muncitor să fie mult mai eficient sau poate înlocui o sarcină repetitivă a muncitorului într-o zonă mică unde infrastructura tradițională a robotului nu ar intra. În plus, coboții tind să aibă costuri de implementare mai mici decât roboții industriali tradiționali datorită echipamentelor scumpe de siguranța care trebuie îndepărtate.

Argumente pro și contra roboților colaborativi

Pentru a face înțelegerea ușoară privind ce tip de robot ar fi mai bun pentru o aplicație, să scoatem în evidență câteva argumente pro și contra unui cobot.

Argumente pro:

Cheltuiala: coboții sunt în mod tipic mai puțin costisitori decât un robot cu șase axe. Adesea, companiile pot vedea un ROI care este suficient de puternic cu investiția recuperată într-un an.

Ușor de remodelat: mulți coboți vin cu un software care permite cuiva să reprogrameze mașina prin simpla mișcare a mașinii în jurul sarcinii sale (înregistrarea vocii pentru software-ul care-l acționează). Aceasta înseamnă că un cobot poate fi mutat la o nouă sarcină  pe care s-o îndeplinească în aproximativ o oră.

Flexibilitate: capacitatea de a lucra în siguranță în afara unei celule dedicate de lucru înseamnă că oamenii pot îmbunătăți munca robotului (și invers), permițând realizarea unor operațiuni cu o productivitate mai mare fără forță de muncă suplimentară sau investiție extinsă de capital.

Argumente contra:

Viteza: pentru a fi siguri, coboții nu sunt la fel de puternici ca majoritatea roboților cu șase axe. Aplicațiile de mare viteză nu pot fi rezolvate în general cu un robot colaborativ.

Sarcina utilă: la fel ca în cazul vitezei, puterea mai joasă limitează aplicațiile cobotului. Cu unele excepții, coboții sunt cei mai potriviți în aplicații cu sarcini utile mai joase.

Aplicatiile robotului colaborativ

Aplicațiile robotului colaborativ

Coboții

Cunoscând acum punctele tari și slăbiciunile coboților, unde sunt ei cei mai folositori? În mod tipic, ei își găsesc locul în aplicațiile în care mută produse ușoare relativ încet, cum ar fi următoarele:

Îngrijirea mașinilor: fie că o mașină debavurează o piesă, aplică un strat protector sau efectuează un tratament termic, există  un moment în ciclul mașinii însăși care o face să se blocheze în timpul unui proces. Dacă o persoană care execută sarcina ar trebui să aștepte mai mult de câteva secunde pentru reluarea procesului, durata ușor mai lentă a ciclului unui cobot face ca aceasta să nu mai fie o problemă. Să plătești un muncitor pentru a muta piesele în și în afara unei mașini nu este cel mai bun mod de a folosi timpul acestuia sau bugetul forței de muncă pentru operațiunea respectivă. Un cobot poate muta piesele înăuntru și în afară fără să afecteze durata suplimentară de timp a procesului, reducând în același timp costul și mărind acuratețea (ei pot alinia întotdeauna piesele mici aproape perfect).

Asamblarea pieselor: pentru că asamblarea pieselor mici nu necesită o viteză uluitoare (gândiți-vă la piese electronice mici, nu la zece milioane de sticle de apă mineral pe zi), un cobot poate aduce eficiență suplimentară  unei operațiuni. În special, coboții pot asista muncitorii într-un proces complex de asamblare. O aplicație tipică poate implica robotul în mișcări de bază în timp ce omologul său uman efectuează partea ușoară a sarcinii, permițând muncitorului să-și folosească aptitudinile într-un procent mai mare a timpului în loc să mute doar piesele dintr-un loc într-altul.

Ambalare: când aceeași piesă (sau serii de piese) iese pentru livrare, un cobot poate elibera muncitorii lăsându-i să îndeplinească sarcini mai importante. În plus, coboții urmează întotdeauna instrucțiunile de ambalare – nu supraîncarcă niciodată cutiile sau nu încarcă mai puțin dunajul.

Sisteme de vizualizare: coboții pot fi integrați cu sisteme de vizualizare de bază . Fie că ei efectuează o inspecție a unei piese sau folosesc sistemul de vizualizare pentru a scoate piese dintr-un container învălmășit, sistemele de vizualizare pot îmbunătăți funcționalitatea oricăror roboți. Deși vedem aplicabilitatea unui robot acolo unde piesele sunt prezentate în poziții uniforme, ușor repetabile, scoaterea pieselor dintr-un container cu marfa în vrac poate părea mai degrabă o sarcină pe care doar un om sau o mașină complexă (și scumpă) care separă piesele ar putea-o face. Totuși, integrarea unui sistem de vizualizare permite robotului și software-ului său asociat să decidă ce piesă este cea mai accesibilă (la fel cum ar face o persoană) și apoi să-și ajusteze manevrarea pentru a o apuca.

Concluzie

Roboții colaborativi deschid noi posibilități pentru șansele de automatizare a unei operațiuni. Deși ei nu vor înlocui roboții industriali tradiționali, ei sunt un excelent mod de a extinde spațiile în care roboții pot ajuta să ne facă viețile mai ușoare și procesele noastre mai eficiente. Să sperăm că văzând câteva aplicații în care coboții au avut succes noi idei vor prinde viață pentru implementarea lor. Pentru mai multe informații, contactați echipa noastră.

Sursa: https://www.bastiansolutions.com/blog/index.php/2017/11/14/collaborative-robots-part-1-pros-cons-applications/

Leave a Reply