Automatizarea DIY pentru robotii colaborativi

Generația următoare, noua generație, co-muncitori – numiți-i cum vreți; se produce o revoluție a roboticii în fabricație, depozitare, manevrarea materialelor și lanțurile de furnizare din toată lumea.

Când sunt întrebați cum își imaginează un robot, majoritatea oamenilor fie se gândesc la ceva uriaș, la roboți greoi care lucrează în zone îngrădite în fabrici mari. Fie se gândesc la cyberboții futuriști care copiază comportamentul uman.

Dar, undeva între aceste două scenarii se află realitatea sub forma unei clase noi de roboți, porecliți „roboții colaborativi.”  Numele vine de la capacitatea lor de a lucra direct împreună cu salariații fără nici o îngrădire de siguranță.

Aceste tipuri de co-boți sunt destinați să asigure umplerea golului dintre o asamblare complet manuală și linii de producție complet automatizate. Nicăieri nu este acest lucru mai evident ca în întreprinderile mici și mijlocii (IMM), un sector care este adesea înclinat să privească automatizarea robotică drept prea costisitoare și complexă pentru a o lua în considerare.

Totuși, spre deosebire de imagina tradițională a roboților care lucrează din spatele unor cuști de geamuri din fabricile de automobile și a altor linii mari de asamblare, roboții colaborativi sunt ușori, flexibili și pot fi ușor mutați și reprogramați să rezolve sarcini noi, îndeplinind provocările producției scurte cu care se confruntă companiile ce trebuie să se adapteze la procesarea din ce în ce mai avansată cu dimensiuni mai mici ale loturilor. Sectorul automobilistic deține încă aproximativ 65% din toate vânzările de roboți din SUA, în timp RIA (Asociația Industriilor Robotice) citează observatori care cred că doar 10% din companiile care ar putea beneficia de roboți și-au instalat unii până în prezent.

Coborârea barierei de intrare

Motivul pentru care numărul este atât de mic este în primul rând datorită celor trei provocări care sunt acum abordate de noii roboții colaborativi: cost, utilizare prietenoasă și aplicabilitate. Să începem cu aspectul financiar.

Chiar acolo unde muncitorii sunt disponibili, generația următoare de produse complexe vor necesita adaptabilitatea la sarcină, precizia și fiabilitatea care sunt pur și simplu dincolo de aptitudinile muncitorilor umani.

Noul val de roboți colaborativi sunt mai aproape de o pătrime din prețul unui robot industrial. Combinați aceasta cu timpul mai rapid de răspuns pe care roboții îl aduc la locul de muncă și tehnologia robotică demonstrează că exodul către străinătate este din ce în ce mai mult lipsit de sens. În schimb, noii roboți devin o monedă a tehnologiei ridicate care schimbă costurile războiului într-o competiție pentru ridicarea calității produselor și un timp de răspuns rapid.

Automatizarea DIY

La roboții tradiționali, costurile de capital pentru roboții înșiși se ridică la doar 25 la 30 la sută din costurile totale ale sistemului. Restul costurilor sunt asociate cu programarea robotului, instalarea și celulele de lucru dedicate și protejate. Ceea ce constată magazinele este „experiența în afara cutiei” deoarece cu un robot colaborativ acestea durează în mod tipic mai puțin de o oră. Acesta este timpul necesar să despachetezi un robot, să-l montezi și să-l programezi pentru prima sa sarcină simplă.

Aceasta duce la o utilizare prietenoasă. În loc să necesite programatori pricepuți, această nouă clasă de roboți vine cu o tabletă dimensionată cât o interfață cu utilizatorul cu ecran cu atingere, unde utilizatorul ghidează brațul robotului indicându-i mișcările pe ecran.

Sau, programarea se poate realiza pur și simplu prinzând brațul robotului, arătându-i traiectoria dorită a mișcării. Interfața este conformă cu majoritatea senzorilor industriali și comenzilor logice programabile (PLC).

Programarea pentru sarcini noi este ușoară, așa cum a constatat BJ Gear din Danemarca, unul dintre producătorii mondiali de frunte de angrenaje speciale, angrenaje de precizie și transmisii. BJ Gear a achiziționat patru roboți colaborativi de la Universal Robots (East Setauket, New York) și a constatat că sunt prietenoși cu utilizatorul și suficient de intuitivi pentru a opera ceea ce salariații au învățat pentru programarea și reglarea roboților pentru sarcini de rutină și sarcini noi.

Sursa: https://www.productionmachining.com/articles/collaborative-robots-for-diy-automation

Leave a Reply