Beneficiile robotului colaborativ

Automatizare, robotică și inteligență artificială sunt temele fierbinți în multe industrii în prezent și una din cele mai influente tehnologii care își face drum în industria de manipulare a materialelor este cea a roboților colaborativi sau coboți.

Beneficiile robotului colaborativ

În mod tradițional în industria de manipulare a materialelor, roboții industriali mari sunt văzuți paletizând cutii; manevrând produse mari, grele și periculoase; ridicând produse; îngrijind mașini; etc. Aceste soluții sunt bune pentru îmbunătățirea operațiunilor din perspectiva productivității, capacității de producție și siguranței, dar roboții colaborativi extind domeniul posibilităților pentru roboți. În partea a doua a seriei noastre vom discuta beneficiile coboților, care duc la folosirea lor din ce în ce mai mult.

Coexistența cu oamenii 

Roboții colaborativi sunt încă priviți ca roboți industriali. Proiectarea lor unică pentru fiecare operațiune este cea care le permite să opereze colaborativ. Viteza, forța, puterea și încărcătura utilă sunt cele care dictează dacă aceasta este o soluție „colaborativă” sau nu. Roboții colaborativi au diferite grade de „colaborare”, bazate pe fiecare operațiune unică.

Ei pot opera ca roboți industriali normali și se pot opri atunci când operator este în interiorul zonei lor.

Ei pot funcționa normal, dar când un operator este în interiorul zonei lor, ei pot reduce viteza și forța. Aceasta permite robotului să continue să funcționeze, menținând în același timp operatorii în siguranță.

Roboții pot de asemenea funcționa acolo unde trebuie să funcționeze operatorii iar robotul să coexiste, sau chiar să colaboreze. Viteza, forța și puterea sunt proiectate pentru acest tip de operațiune, dar sunt de asemenea și reglabile.

Majoritatea soluțiilor robotice industriale tradiționale nece4sită un nivel ridicat de echipamente de siguranță, incluzând îngrădire și porți. Nu numai că acestea limitează capacitatea de a lucra „oriunde” (de ex. acolo unde sunt prezenți operatorii), dar aceasta impune de asemenea o amprentă fizică soluției.

Ușurință și rapiditatea în instalare și integrare

Dimensiunea fizică a roboților permite instalări ușoare și rapide. Mulți roboți colaborativi sunt aproape în afara tiparelor instalării mecanice și a montajului. Ei pot fi plasați pe mese, pe stații de lucru, în locuri strâmte, montați pe accesorii, montați vehicule ghidate automat, montați pe sisteme automate de depozitare și de recuperare, etc.

Roboții industriali tradiționali sunt fizic mai mari, au nevoie de panouri și PLC, de echipamente de siguranță și de îngrădire, etc. Aceasta limitează locațiile fizice unde aceste soluții pot fi integrate. În mod normal, acest lucru este în regulă într-un centru de distribuție sau o facilitate de producție, dar după cum am menționat anterior, roboții colaborativi extind acest domeniu al locurilor în care pot fi benefici. Ei pot îndeplini sarcini cum ar fi ridicarea cutiilor câte una, inspecția produselor cu camere sau sisteme de vizualizare, îngrijirea mașinilor cu piese mici, munca alături de oameni, etc.

Un alt beneficiu pentru ușurința și viteza integrării include capacitatea de a schimba „instrumentul de la capătul brațului” sau piesa robotului care interacționează cu produsul. Roboții pot fi instruiți sau programați în mod specific din timp și selectați doar atunci când li se schimba instrumentul de la capătul brațului.

Ușurința programării

Mulți roboți colaborativi oferă opțiunea unei console de instruire pentru programarea și instruirea rapidă a robotului. Roboții industriali tradiționali au nevoie de panouri și/sau comenzi PLC și codificare complexă. Acești roboți încă oferă capacitatea de codificare și asigură efectuarea sarcinilor mai precise, dar consola de instruire permite proiectanților, integratorilor și utilizatorilor finali să programeze rapid și ușor și să instruiască robotul chiar în punctul de folosire al acestuia. Să luăm cazul în care un produs nou, o piesă sau o nouă configurație a peletului trebuie adăugată, acesta poate fi instruit rapid de un super-utilizator, inginer, manager sau chiar de utilizatorul final sau de operator.

Flexibilitatea

Ușurința și rapiditatea instalării, ca și ușurința programării permite de asemenea o mare flexibilitate. În cazul soluțiilor robotice industriale tradiționale, reprogramarea și adesea funcționalitatea suplimentară cu „un instrument la capătul brațului” ar fi necesare pentru un domeniu suplimentar. De asemenea, la soluțiile robotice industriale tradiționale, întreaga celulă robotică, incluzând transportorul, echipamentele de siguranță și îngrădire, panourile, etc., ar trebui de asemenea demontate și remontate într-o zonă diferită.

Roboții colaborativi se mod modifica foarte rapid și ușor pentru sarcini suplimentare, inclusiv pentru produse noi sau diferite. Roboții pot fi amplasați și reamplasați foarte rapid, fără să sufere modificări majore pentru o operațiune.  Ei pot fi luați și mutați de fapt oriunde este nevoie. Adesea, ei sunt montați pe suporți rulanți.

Roboții colaborativi pot adesea realiza trăsăturile colaborative datorită manevrării încărcăturilor utile mai ușoare și mai mici comparativ cu roboții industriali tradiționali. Mulți furnizori oferă o gamă de limitări de greutate și atingere, dar majoritatea pot opera până la 10 kg (aproximativ 22lbs) cu o atingere de aproximativ 51 inch, și în unele cazuri până la 35 kg (aproximativ 77 lbs) și 71 inch.

Cu o industrie a manevrării materialelor în continuă schimbare și o gamă largă de produse, acesta pare a fi adecvat pentru multe aplicații. Să luăm, de exemplu, comerțul electronic. Acesta înseamnă în mod tipic comenzi singulare sau de câteva piese care se traduce prin comenzi mici. Ridicarea și manevrarea cutiilor de carton pentru aceste tipuri de comenzi de ieșire nu reprezintă o problemă pentru un robot colaborativ.

Pentru a afla mai multe despre aceste tehnologii și a găsi un partener de integrare, contactați astăzi unul din experții noștri în inginerie.

Sursa: https://www.bastiansolutions.com/blog/index.php/2017/11/16/part-two-collaborative-robot-benefits-and-capabilities/

Leave a Reply