Cobots, generatia urmatoare in productie

Roboții au fost folosiți în fabricație timp de decenii pentru a accelera producția, a mări acuratețea și a înlocui munca umană. Totuși, nu toate activitățile dintr-o linie de producție pot fi automatizate cu roboți și liniile de producție cu muncitori în cușcă  îndeplinind accesai sarcină de multe ori nu sunt cea mai bună soluție pentru spațiul fabricii.

Introduceți cobotul – o mașină mai mică și colaborativă care eliberează roboții din cuștile lor și permit oamenilor să lucreze alături de partenerii lor roboți la o gamă diversă de aplicații. Mai degrabă decât să lucreze într-o zonă îngrădită, coboții sunt proiectați să colaboreze cu muncitorii și să extindă capacitățile echipelor de producție decât să-i înlocuiască.

Extinderea liniilor de producție cu mașinile colaborative

Deși au fost inventați încă din 1996 și brevetați în 1997, coboții au început să aibă un impact asupra producătorilor doar în ultimii ani. Datorită extinderii tehnologiei care a permis o configurație simplificată prin intermediul unei aplicații și accesibilității autoconfigurabilă, coboții au evoluat suficient pentru a lucra alături de forța de muncă umană.

Instalațiile de producție din Europa folosesc cu  succes coboții alături de forțele lor de muncă. Coboții lucrează împreună cu echipele umane – adăugând acestora acuratețe, forță și dexteritate.

O companie de Ambalare a Produselor de Îngrijire a Sănătății a implementat cobotul Sawyer de la Rethink Robotics pentru a asista la încărcarea tăvilor și la acoperirea dispozitivului lor de etanșare cu căldură. Sawyer este folosit să aleagă mai multe produce odată în timp ce operatorii umani îndeplinesc sarcini mai complexe și mai greu de automatizat. Sawyer are un ecran cu ochi pentru a-l face mai abordabil și a încuraja colaboratorii săi umani să se simtă conformabil atunci când lucrează cu el.

Instalațiile de producție din Europa folosesc cu  succes coboții alături de forțele lor de muncă

Cele patru tipuri de operațiuni colaborative

Există în prezent patru moduri principale în care coboții sunt proiectați pentru producători. Unele companii de robotică permit afacerilor lor să modeleze coboți pentru nevoie specifice de producție.

Limitarea puterii și forței: Cele mai tipice pentru coboții de astăzi, aceste limitări permit cobotului să știe cât de multă putere și forță poate suporta un om și să-și înceteze instantaneu activitatea dacă întâlnește un obstacol. Energia oricărei coliziuni este păstrată sub nivelele minime definite de ISO.

Oprire de siguranță monitorizată: Senzorii fac cobotul să fie conștient de proximitatea muncitorilor umani și dacă o mână sau o altă parte a corpului lor se apropie prea mult de ceea ce face cobotul, aceasta își va înceta activitatea.

Monitorizarea vitezei și separării: Senzorii detectează apropierea umană și reduce vitezele de operare pe măsură ce distanța se micșorează.

Ghidarea cu mâna: Coboții care sunt activați prin ghidarea cu mâna au un dispozitiv la capătul brațului este sensibil la presiune. Senzorii permit cobotului să învețe de la un operator cum să țină un obiect și cât de repede să-l miște astfel încât să se poată lucra asupra lui sau să fie mutat fără a-l afecta. Coboții ghidați cu mâna sunt ideali pentru utilizarea pe liniile de producție delicată.

Coboții care sunt activați prin ghidarea cu mâna au un dispozitiv la capătul brațului este sensibil la presiune

Pot coboții să suplinească lipsa unor abilități?

Acolo unde sunt folosiți roboți mai mari și mai greu pentru a înlocui oamenii pe liniile de producție în scopul îndeplinirii unor sarcini dificile sau periculoase, verii lor mai mici și mai ușori –  coboții – pot fi folosiți pentru o gamă mai largă de sarcini și pot mări capacitatea echipei de producție, posibil prin faptul că ajung să suplinească lipsa unor abilități de fabricație.

Coboții permit o automatizare în continuare în cadrul producției astfel încât muncitorii umani nu sunt înlocuiți, ci mai degrabă sunt îmbunătățiți și eliberați să îndeplinească roluri mai complicate și mai interesante în cadrul organizației. De exemplu, unele din aceste roluri ar putea include programarea unui cobot să lucreze la o linie de produs nou sau să învețe un cobot colaborativ cum să manevreze piesele pentru a asambla produsele derivate.

Datorită sistemelor încastrate de vizualizare, software-ului sofisticat de comportament și sistemelor robotice de poziționare care permit muncitorilor să-i instruiască prin exemple, coboții nu sunt doar mai versatili și mai adaptabili decât predecesorii lor roboți; ei pot foarte bine să reprezinte viitorul fabricației.

Sursa: https://www.automation.com/automation-news/article/cobots-for-the-next-generation-of-manufacturing

Leave a Reply