Dictionar Mobilitate

Autentificare

Verificarea identitatii unei persoane, obiect sau proces. In RFID, termenul este folosit in doua sensuri.  Pentru cardurile inteligente fara contact si alte sisteme de plati, cititorul trebuie sa se asigure ca transportatorul este un dispozitiv valid in cadrul sistemului. Ca cineva nu foloseste un dispozitiv neautorizat  pentru a comite o frauda.  Se discuta despre folosirea tehnologiei EPC pentru autentificarea produselor ca modalitate de evitare a contrafacerilor.

C

Camp de date

Osuprafata  de memorie asignata unui anumit obiect sau grupuri de date.

Coduri de bare

O metoda de identificare a unui producator si a categoriei de produse din care face parte un anumit produs. Codurile de bare au fost introduse in 1970 pentru ca erau mai usor de citit de catre echipamente decat caracterele optice.

D

Demodulare

Procesul de recuperare a datelor codificate de la  “modulated carrier waveform”

E

E-stampila/e-seal:

O metoda de stampilare/sigilare a documentelor digitale intr-o maniera similara cu cea folosita in semnaturile electronice. Stampilele/sigiliile electronice permit computerelor sa autentifice documente sau mesaje electronice care nu au fost modificate, furnizand un nivel de securitate in comunicatiile digitale.

I

Identificare Active

Una dintre aplicatiile cele mai uzuale in RFID. Plasarea transportatorilor RFID pe active si pe containerele returnabile permite companiilor sa stranga date rapid despre locatia acestora cu mici interventii manuale, sau foarte putine. Identificarea activelor cu taguri permite companiilor sa mareasca utilizaea activelor, sa identifice ultimul user cunoscut, sa automatizeze rutele de mentenanta si sa reduca pierderile de obiecte.

Identificator date

Un caracter specific sau un sir de caractere care indica natura sau modul de folosire al datelor care ii urmeaza.

N

Numar de Localizare Global/Global Location Number (GLN):

O schema de numerotare creata de EAN International si de Uniform Code Council ca mijloc de identificare virtuala a unui numar nelimitat de entitati legale, parteneri comerciale si locatii pentru a sustine cerintele comertului electronic (B2B si B2C). Partenerii si locatiile care pot fi identificate cu GLN pot fi entitati functionale ( o achizitie, un cont sau un departametn de retururi), entitati fizice (o camera intr-o cladire, un depozit, un punct de livrare, o rampa de incarcare) sau o entitate legala sau un partener de business (cumparator, vanzaror, toata compania, filiale sau divizii, furnizori, clienti, companii de servicii financiare etc)

M

Multiplexor (Multiplexer):

Este un dispozitiv pentru conectarea unui numar de canale de comunicare si combinarea semnalelor separate ale canalelor intr-un singur flux complex pentru a-l transmite mai departe printr-o singura conexiune/legatura catre un procesor de date central sau un sistem de management al informatiilor.  La destinatie fluxul separa semnalele care il compun. Multiplexorul este similar cu concentratorii in multe aspecte, una din diferente fiind aceea ca la concentratori exista capabilitati de buffering/tampon pentru prioritizarea inputului care altfel ar depasi capacitatea transmisiei.

P

Protectia campului de date

Facilitatea de control al accesului la obiecte sau grupuri de obiecte stocate pe un transportor  si de operare a acestora.

R

Rata de transfer a datelor

In sistemele de identificare prin radiofrecventa, rata la care sunt comunicate datele intre transportator si cititor, exprimate in bits sau bytes.

Retentie Date

Abilitatea unui microcip de a mentine informatia stocata in EEPROM. Tagurile RFID si alte microcipuri pot de obicei sa retina date petnru 10 sau mai multi ani, dar datele mentinute depind de temperatura, umiditate si alti factori.

S

Sistem de identificare prin radio frecventa

Este un sistem de identificare automatizata si de captura a datelor alcatuit din unul sau mai multe cititoare si unul sau mai multe emitatoare radio (transpondere) in care transferul datelor este realizat cu ajutorul undelor electromagnetice sau a inductiei modulate

automatic identification and data capture system comprised of one or more reader/interrogators and one or more transponders in which data transfer is achieved by means of suitably modulated inductive or radiating electromagnetic carriers.

Sistem de pozitionare Globala

Dezvoltat pentru a fi folosit in sistemul militar american, GPS -ul este un sistem de navigare prin satelit. Este alcatuit din 24 de sateliti. Acestia transmit semnale radio catre receptorii plasati pe vase, camioane si alte active care necesita localizare. Receptorii determina longitudinea, latitudinea si viteza prin calcularea diferentei de semnal de timp pe care le primesc de la 4 sateliti diferiti. Anumite companii integreaza RFID cu GPS pentru a identifica activele in miscare

Senzor de proximitate

Este un dispozitiv electronic care identifica si semnalizeaza prezenta unui obiect selectat.Folosit impreuna cu un sistem de identificare prin radiofrecventa senzorul este configurat sa semnalizeze prezenta unui tag plasat pe un obiect atunci cand acesta intra in raza de actiune a unui cititor (interrogator) iar acesta este activat si efectueaza citirea

T

Tag Radio Frecventa: termen alternativ pentru “transponder”.

Transportator de date

Un mediu care pastreaza detele citite de dispozitive. Codurile de bare si tagurile TFID sunt tipuri de transportatori de date. Termenul este aplicat si frecventei de transport folosite in transmiterea datelor.

Transfer date

Procesul de transfer al datelor dintr-o sursa de detinere catre destinatie.