Rapid de implementat – Robot Colaborativ

Ce este un robot colaborativ? Dacă veți căuta robot colaborativ pe internet veți găsi diferite variante a ceea ce este acesta. Definiția literală a colaborării este: Acțiunea de a lucra cu cineva pentru a produce sau a crea ceva, ceea ce este scopul exact al roboților colaborativi. Majoritatea oamenilor ar crede că un robot colaborativ este un robot care este folosit fără o îngrădire și care poate lucra în preajma oamenilor. Ei bine, da, aceasta îl face colaborativ, și nu, aceasta nu-l face un  robot colaborativ.

Există diferite tipuri de roboți colaborativi și doar un tip unic de robot colaborativ poate fi folosit fără nici o caracteristică suplimentară de siguranța. Acest tip prezintă o limitare a Puterii și Forței, el poate lucra alături de oameni fără dispozitive suplimentare de siguranță. Robotul poate simți forțele anormale din calea sa. De fapt, el este programat să se oprească atunci când citește o suprasarcină în termeni de forță.  Acești roboți sunt de asemenea concepuți să disipeze forțele în cazul impactului cu o suprafață mare, ceea ce reprezintă unul din motivele pentru care roboții sunt mai rotunzi. Principala trăsătură a acestor roboți este capacitatea lor de a citi forțele din încheieturile lor.  Aceasta le permite să detecteze momentul în care li se aplică forțe anormale în timp ce lucrează. În aceste situații, ei pot fi programați  să se oprească sau uneori să-și inverseze pozițiile atenuând contactul inițial. Aceasta înseamnă că ei răspund imediat dacă intră în contact cu un om și chiar disipează o parte din energia transferată din impact.

Principala trăsătură a roboților colaborativi este capacitatea lor de a citi forțele din încheieturile lor

În cazul lui Baxter și Sawyer brațul care „dă” va face o pauză când întâlnește un obstacol și apoi va continua să-și îndeplinească sarcina. Dacă întâlnește un obstacol din nou într-o perioadă scurtă de timp el se va opri și va transmite o notificare de eroare și va aștepta confirmarea. O altă trăsătură interesantă este că îndrumarea cu mâna vă permite să „instruiți” robotul să îndeplinească o sarcină față de programarea printr-un limbaj complicat. De fapt, deoarece acești roboți pot simți forțele, puteți literalmente să-i mișcați pentru a le arăta pozițiile sau traiectoriile pe care ei să le repete ulterior. În timp ce ghidarea cu mâna ajută la colaborarea dintre om-robot și ușurează amplasarea acestuia, aceasta nu face robotul să fie sigur intrinsec. Trăsăturile de limitare a forței concepute mecanic în sistem cu senzori de forță brevetați sunt cele care realizează acest lucru.

Economic vorbind, un robot cu limitare de forță este ideal deoarece programarea și integrarea sa sunt ușoare. Când te gândești la asta, nu este nevoie de îngrădire sau de alte dispozitive de siguranță, (deși trebuie efectuată o evaluare a riscului) timpul de programare este redus deoarece este ghidat cu mâna. Nu este nevoie să vă schimbați linia de producție deoarece el este conceput să lucreze alături de oameni. Producerea roboților era limitată de vitezele ridicate, costurile mari și aplicații bine păzite care separau mașinile/roboții industriali de operatori. Aceasta concentra amplasarea lor la aplicațiile de volum mare. În prezent, companii mai mici cu procese multiple de durată mică pot utiliza acești roboți ușor de amplasat și îi pot muta de la o sarcină la alta după nevoie.

roboți colaborativi - ușor de amplasat și se pot muta de la o sarcină la alta după nevoie

Vedem de asemenea un robot colaborativ care interacționează cu omologii săi umani pe linia de producție – prin faptul că sunt suficient de simpli pentru ca cei care nu sunt ingineri să-i poată îndruma cu mâna, comunicându-i astfel încât să înțeleagă sarcina, ilustrând ceea ce urmează să facă și alte comportamente care îi fac să fie un al co-muncitor/Cobot pe linia de producție. Aceste soluții permit companiilor să-și păstreze și să-și dezvolte salariații existenți oferindu-le oportunități de dezvoltare în cadrul companiei pe măsură ce roboții colaborativi sunt amplasați ca un instrument care automatizează multe din sarcinile pentru care companiile se zbat să găsească oamenii potriviți a le îndeplini.

Sursa: http://www.surecontrols.com/fast-to-deploy-collaborative-robots/

Leave a Reply