Robotii colaborativi

Roboții colaborativi (Coboții) sunt o nouă generație de roboți mai ușori, flexibili și mobili care sunt capabili să lucreze în siguranță alături de muncitori în mediile de producție și de distribuție. Tranziția către medii de producție mai modulare și mai flexibile care să îndeplinească cererea crescândă de personalizare, combinată cu progresele tehnologiei cu cost redus ne ajută în această eră nouă a roboticii.

Tehnologiile actuale se concentrează pe colaborarea secvențială, care implică roboți și oameni care lucrează separat pentru a încheia fiecare pas al unui proces de producție. Proiectele în curs de dezvoltare sunt capabile de colaborare simultană, adică două părți care execută sarcini separate într-un spațiu de lucru împărțit și în același timp. Considerată în combinație, proiectanții țintesc acum către colaborarea de susținere, unde roboții și oamenii lucrează simultan la aceeași sarcină, deși această tehnologie este încă la câțiva ani distanță de industrializare.

Aplicațiile tipice ale Roboților Colaborativi includ ridicare și plasare, încărcarea liniei, manevrarea materialelor și îngrijirea mașinilor. Cele mai adecvate aplicații sunt activitățile care implică mișcarea repetitivă a pieselor ușoare care are loc în imediata apropriere a oamenilor.

Roboții Colaborativi oferă multe avantaje față de roboții industriali tradiționali:

Ei sunt concepuți să fie siguri în preajma oamenilor fie prin tehnologia de limitare a forței, de pauză ca răspuns la un contact, fie datorită senzorilor de proximitate care depistează prezența muncitorilor umani.

Spre deosebire de sistemele de roboți mari favorizate de industria automobilelor, care sunt fixe și închise în mod tipic în cuști pentru Sănătate și Siguranța, aceștia sunt compacți, ușori și pot fi mutați peste tot într-o fabrică sau un centru de distribuție de la o sarcină la alta.

Ei sunt comparabili cu căștile sau tabletele în ceea ce privește utilizarea lor prietenoasă și faptul că pot fi reconfigurați pentru diferite sarcini și activități.

Concentrarea asupra software-ului mai degrabă decât pe un hardware făcut la comandă, ușurința instalării și programării și flexibilitatea mărită ar trebui să facă Roboții Colaborativi mai ieftini de cumpărat și de întreținut decât robotica industrială tradițională proiectată pentru o singură utilizare.

Împreună cu beneficiile implementării, adaptabilității și costului, este de așteptat ca Roboții Colaborativi să mărească productivitatea printr-o mai bună combinare a puterii și preciziei roboților apropriată de capacitatea creativă umană și de rezolvare a problemelor. Aceasta contrazice îngrijorările obișnuite privind faptul că automatizarea va desființa locurile de muncă umane și promovează un rezultat economic mai favorabil în care roboții măresc contribuția și valoarea rolului uman.

Sursa: http://www.bairdcapital.com/insights/collaborative-robots

Leave a Reply