Top solutii pentru etichetarea alimentelor. Tehnologie responsabila pentru UE 1169 / 2011

Dupa 30 de ani de consolidari la nivelul UE are loc prima schimbare majora a legislatiei – o modernizare a reglementarilor referitoare la produsele alimentare care ia in considerare noile evolutii informationale si testarea alimentelor.

Noua legislatie reglementeaza mai degraba informatiile despre produsele alimentare decat etichetarea produselor. Conform noilor reglementari informatiile despre produse sunt definite ca:

“informatii referitoare la un aliment disponibile consumatorului final prin intermediul etichetei, altor materiale insotitoare, sau altor mijloace de comunicare incluzand instrumente tehnologice moderne sau comunicare verbala”

Noile reglementari tind sa reorganizeze informatiile existente pe etichele produselor alimentare astfel incat acestea sa nu induca in eroare consumatorii. Odata cu introducerea obligativitatii de a informa corect consumatorii se tine cont de multiplele canale prin care consumatorii interactioneaza cu produsele si prin care se informeaza.

Prin urmare, pana la 13 decembrie toate etichetele produselor alimentare vor respecta noile cerinte ale directivei europene 1169/2011.

PE SCURT:

Toti procesatorii/operatorii de produse alimentare trebuie sa se asigure ca produsele lor respecta cerinte obligatorii

 • Numele produsului
 • Lista ingredientelor
 • Cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea neta a produsului
 • Data minima a expirarii
 • Conditii speciale de depozitate/de folosire
 • Tara de origine, locul de provenienta
 • Informatii obligatorii despre valoarea nutritiva a alimentelor procesate
 • Informatii despre originea alimentelor neprocesate: carne de porc, de oaie, de capra si pasari
 • Evidentierea ingredientelor alergice
 • O mai buna lizibilitate (dimensiune mare a textului)
 • Informatiile despre componentele alergice disponibile si pentru produsele care nu sunt impachetate, inclusiv pentru cele care se vand in restaurant si cafenele, prin catering sau pe Internet
 • Informatiile referitoare la inghetarea/dezghetarea produselor
 • Data congelarii pentru carne si peste
 • Continutul de apa adaugata in carne si peste
 • Substante substituente pentru cele mai folosite ingrediente
 • Numele sau brandul, adresa operatorului/procesatorului

 CERINTE SPECIFICE:

Alergeni  –  Ingredientele produselor care se incadreaza in aceasta categorie vor fi incluse in eticheta produselor si vor fi evidentiate cu caractere diferite (culoare, dimensiune, stil). Regula valabila si pentru restaurante!

Nano ingrediente – in cazul in care produsul dvs contine nano ingrediente, acestea trebuie incluse in lista de ingrediente. Indicarea cantitatii nu este obligatorie in conditiile respectarii limitelor stabilite.

Practici corecte de informare – Informatiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie sa induca in eroare cumparatorul.

Continut nutrienti – aveti obligativitatea de a introduce valoarea energetica a produsului; sunt importante: cantitatea de lipide, achizi grasi saturati, glucide, zaharuri, proteine si sare. Cantitatea de colestorol continuta de produs nu este specificata.

Lizibilitate – Informatiile referitoare la produsele alimentare trebuie sa fie vizibile, evidentiate prin contrast cu ambalajul si nu vor fi acoperite de sloganuri etc.

Tara de origine – specificarea originii sau provenientei unui produs este obligatorie,  omiterea acestuia ar putea duce in eroare consumatorul. Daca pana acum era obligatorie indicarea originii / provenientei doar pentru carnea de vita si manzat si pentru alte produse precum fructe si ulei de masline, mierea de albine, noile reglementari extend obligativitatea si pentru originea plantelor pentru uleiuri si grasimi vegetale

SUPORT TEHNOLOGIC PENTRU REGLEMENTAREA UE 1169/2011

Smart ID Romania comercializeaza in prezent toate tipurile de imprimante etichete destinate tiparirii de etichete. In functie de cerintele specifice ale domeniului in care activati va putem recomanda imprimanta care se potriveste cel mai bine acestor cerinte.

EPSON TM-C3500

EPSON-TM-C3500Este o imprimanta ideala pentru companiile care desfasoara campanii de etichetare pentru produsele alimentare si bauturi.

Imprimanta Epson TM-C3500 color pentru etichete este o imprimanta de mare viteză si de calitate superioara, proiectata pentru a imprima o gama larga de etichete la un cost redus per eticheta.
Datorita cartuselor individuale pe baza de pigmenti DURABrite Ultra se pot crea rapid etichete extrem de detaliate, cu o uscare rapida, rezistente la apa, murdarie si decolorare. Nu numai ca va face ca etichetele sa arate foarte bine,dar calitatile pastrate de acestea pe o perioada lunga de timp, durabilitatea cernelii pigment o face perfecta pentru o mare varietate de medii – umede, murdare, cu substante chimice. Are cel mai bun pret in aceasta categorie .

ZEBRA ZT200ZEBRA-ZT200
O imprimanta construita special pentru a se plia pe cerintele companiilor – nu ocupa spatiu mult, instalarea se realizeaza usor, fara efort, este prietenoasa cu utilizatorii iar mentenanta si service-ul pot fi realizate foarte usor.

Este perfecta atat pentru un upgrade de la modele mai vechi sau pentru companiile care adopta pentru prima data codurile de bare. Nu necesita training si este gata pregatita pentru a fi folosita rapid, in medii intensive.
Toate echipamentele Zebra comercializate de Smart ID pot fi folosite pentru complianta cu noile reglementari UE 1169/2011

INTERMEC/HONEYWELL. INTERMEC-HONEYWELL
O imprimanta gata pregatita pentru printare etichete. Reduce timpul alocat trainingului. Face parte din generatia a treia de imprimante Intermec special dezvoltate pentru a maximiza timpul de functionare. Se instaleaza usor, printeaza la mare viteza, cea mai mare din clasa ei de imprimante si este foarte fiabila.

Solicitati sa fie livrata cu versiuni de firmware x10.07 sau mai noi.

Smart.LABEL PRINT . Aplicatie proprietara Smart ID Dynamics S.A pentru automatizarea operatiunilor de tiparire de etichete. Solutia prezentată este destinata oricarui tip de companie, la orice scară de volum de utilizatori. Asigura complianta cu noile reglementari UE 1169.2011.

rocketscience222

Leave a Reply