Showing all 13 results

Radio-Frequency Identification, cunoscută mult mai bine după acronimul sau RFID, este o tehnologie utilizată astăzi la scară largă pentru identificare prin utilizarea frecvențelor radio. Aceasta este în fond o tehnologie similară celei care scanează codurile de bare, chiar dacă tehnologia RFID asigură o citire mult mai ușoară, nefiind necesar un scanner clasic în acest sens. Tehnologia RFID are o varietate largă de aplicații precum în cazul cardurilor bancare, a pașapoartelor, a ecusoanelor de identificare, pentru controlul accesului în anumite zone, etc. Un avantaj major al tehnologiei RFID reiese și prin faptul că acționează în sfera de proximitate, fără contact direct. Mai mult decât atat, scanarea unui tag cu unde radio nu necesită o poziționare precisă a obiectului, ceea ce accelerează colectarea datelor și chiar va putea elimina necesitatea intervenției umane în procesele de control și sortare. La ora actuală, RFID este considerată una dintre cele mai avansate tehnologii de identificare a obiectelor.

Ce avantaje notabile aduce tehnologia RFID?

Unul dintre cele mai importante avantaje ale tehnologiei RFID îl reprezintă faptul că este o metodă de identificare automată ce se bazează pe identificarea, respectiv stocarea datelor, fără contact direct, doar prin intermediul undelor radio. Mai mult decât atât, tehnologia RFID este considerată una foarte precisă, iar spre deosebire de alte metode de identificare automate, nu necesită condiții speciale de operare. Un exemplu elocvent în acest caz sunt sistemele clasice cu coduri de bare, ce trebuie ultilizate într-un mediu curat, fără existența unor interferențe.

În ce domenii de activitate se poate utiliza RFID?

În prezent, RFID reprezintă cea mai avansată tehnologie de identificare a obiectelor, având o varietate largă de aplicații precum: carduri bancare, ecusoane de identificare, controlul pașapoartelor, urmărirea produselor sau aplicarea unor taxe rutiere. Dat fiind faptul că este o tehnologie de identificare rapidă și precisă, RFID este utilizată astăzi și în lanțul de aprovizionare al întreprinderilor sau în procesele de inventariere.


  • Logistica
  • Retail